Inspo

Gardiner – en liten inspirasjonsguide!

I flere år har det vært snakket om hvor «ute» gardinene er. Og nå snakker vi om hvor «in» de er. Ute inne, borte hjemme. Nå trenger vi å ta en real prat om gardiner og den effekten de kan ha for et rom og et hjem!

En stor trend som skulle erobrere markedet i årevis ble solskjerming i form av tekninske installasjoner; som lameller, rullegardiner og pliseer. Uansett størrelse på vindu og interiør forøvrig; dette skulle vi ha! Den nye bygge-trenden med store ,åpne rom, store vindusflater i tettbygde strøk og gulvflater like store som gymsaler, fører mye med seg for trivselen. Vi må forholde oss til problematikk som romklang, av innsyn og varmeproblematikk, og mye aktivitet på samme romflate.

Lyd – mindre romklang med tekstiler

Dette er nok noe av det som gjør behovet for tekstil høyaktuell igjen. Vi ser at de teppeløse (ja, for vi har jo «alle» en robotstøvsuger som ikke vil forholde seg til tepper) og gardinfrie hjem, gav en ubehagelig romklang som vi ble slitne av. Lyd av lekende barn eller en god fotballkamp oppleves som støy og gjør oss slitne. Lyden har ingen myke flater å dumpe imot, så den går som en ping-pong ball i rommet og skaper støy. Gardiner, ja og selvfølgelig gulvtepper, vil kunne ta imot lyden som en myk pasning på håndballbanen og gjøre barnelatter og fotballkamp om til livets lyder, og ikke støy.

Skjerming med tette eller lette gardiner

Vi bor gjerne tett, om vi er på landet eller i byen, hjemme eller på hytta. Vi liker å skjerme oss for naboen og/eller forbipasserende. Lette gardiner vil gi mulighet for at vakkert lys slipper inn i rommet, men innsynet minkes av de sløret som henger foran vindusflatene. De lette tekstiler kommer i mange varianter; de enkle som bare gjør at veggfargen blendes ut mot vinduet, de florlette som setter en stil, noen med vevninger som gir følelse av nærvær til naturen. Utvalget er enormt og mulighetene mange. Dette er gardiner som ikke nødvendigvis føles som gardin, men kan fremstå mer teknisk om en skulle ønske det

Sheers Designers Guild
Garding med tekstur Pierre Frey
Gardininspirasjon

Dekorasjon – vurder mengden gardin

Gardin som pynt kjenner vi jo godt til. Her kan mønster og mengde gjøre mye eller lite. Jeg kan huske hjemmet til gardin-elskeren på 80-tallet; tunge og kontrastfylte tekstiler hengende på alle vindusstolper. Gjerne toppet med en kappe i toppen. Dobbelt foret! Og dette er laaangt ifra borte! Noen har levd i dette siden da, men nå ser vi at hint av dette kommer tilbake. Mengden gardin og gjerne med mønster og fylde kommer som en vind; i en del interiører.

Man kan også bruke mildere og mer nøytrale uttrykk som rene effekt-gardiner. Striper, ensfarget, ton-i-ton mønster, hver for seg eller i kombinasjon. Gardinhøyden har vi flyttet helt opp mot taket for å poengtere takhøyden. Vi har i tillegg flyttet gardinstangen eller gardinskinnens lengde utenfor vinduet, slik at vi får «åpnet» vinduet noe mer.

Når man skal velge gardin er det lurt å tenke litt på hvor mye gardin en «trenger». Vil resultatet av det være at en trenger to til tre høyder i et stort om, kan en muligens tillate seg mer mønster og kontraster enn om det er ønskelig med ni høyder i et lite rom. Men viktigst av alt er at du kjenner etter hva du liker. Av og til er ikke det i samsvar med gode og velmente råd.

Don´t / Do
Mønstret gardin fra Pierre Frey
Gardininspirasjon fra Designers Guild
Pierre frey gardin tekstil berge interiør inspo

De broderte overflatene er så hektiske at i mengde vil de føles veldig rolig.

Sort og hvitstripet gardin fra Green Apple

Smart å tenke på

Gardin er et mangfoldig felt som det kan være vanskelig å orientere seg i. På markedet finnes det mye som er ferdig sydd, men måltilpassede gardiner overgår det meste. Når de er spesialtilpasset og utvalgt spesielt til ditt interiør, får rommet en helhetlig look. En flyt som en ikke riktig kan sette fingeren på, det funker bare! I årevis.

Det kan være lurt å ta bilder eller bestille hjemmebesøk for å finne best ut av hvilke løsninger som passer ditt hjem. Av og til er liftgardiner riktig, av og til høyder. Av og til begge deler, faktisk. Her vil kompetent personale kunne sparre og lufte ideer med deg.

Forstoff til besvær og ekstra kostnad…MEN du verden så viktig! Har du valgt en vakker silke eller lin så kan disse fort falme og skades av dagslys og sol. Et forstoff vil kunne gi deg en skjerming for selve stoffet og hovedgardinen vil derfor leve lengre. I tillegg vil en flott gardin mest sannsynlig også falle finere med et forstoff bak seg. Ønsker man lystette alternativer så er også utvalget stort der.

Fargeinspirasjon gardiner fra Designers Guild

Vi har bredt utvalg og mange års erfaring og kompetanse på huset vårt. Viktigst for oss er at du som kunde blir fornøyd; i dag og om mange år fram i tid. Derfor bruker vi tid sammen med deg i butikken og/eller ute der hvor du trenger bistand, nettopp for å finne den løsningen og det uttrykket som passer deg.

Ring oss gjerne for å avtale tid i butikken – vi digger tekstiler!

Hilsen fra «stoffentusiast» Benthe med H

Gardiner Designers Guild

«Skal vi ta gardinpraten?»

Benthe – Daglig leder, medeier og interiørdesigner