Når vi snakker om trender og tendenser i tiden vi lever i, så er det mye som er i ferd med å skje. Snøballen ruller i flere retninger og det er lett å la seg inspirere av de nye formene, fargene og tankene. Innetid har gjort noe med oss – vi har sett våre hjem med nye øyne og kanskje en litt mer avslappet hjerne?
Selv om vi strengt tatt ikke skal tenke på hva som er trendy og hive oss inn i nye forbrukertrender, kan man godt sette en ny tone på den kjente tilværelsen i hjemmet vi lever i. Den gamle, grå sofaen kan få nye puter og pledd i farger som gir den nytt liv. Gulvteppet kan løfte en ellers tam, greige gruppe til å bli frisk og delikat. Med små endringer kan det gode og kjente bli nytt og enda bedre!
*Vi ser at våren også i år, innbyr til fargeglade aksenter i pastell! Pastellene finner vi i både vasen og det som er oppi vasen. I putene, sengetøyet, gardiner og gulvtepper. Farger som gir følelse av vår! Ny tid! Skifte! Etter to år inne i hula vår, er det helt fantastisk å røske opp litt med friske farger og ny energi i hjemmet.
Det er ikke bare pastellene som kommer fram nå i vår. Vi ser at vegger og tak farges i en større del av fargesirkelen. Vi bruker flere farger! Flere nyanser enn før! Nye kombinasjoner vi muligens har sett langt tilbake i historien. Det er ikke bare vegger og tak som får farge, men også hovedmøbelet kan kles i farger nå. Den grønne sofaen, de røde spisestolene, lenestolene i klar, lys blå. Vi velger oftere ut ifra egen smak, ikke bare ut ifra det naboen har eller det vi ser i de norske magasinene. Vi velger med hjertet, og det gir derfor et mye mer tidløst og personlig hjem.
Monokrom fargesetting er også en tendens vi ser. Dette ser vi i motebildet så vel som i hjemmet. Monokrom fargesetting betyr at man finner seg en godt likt farge, og velger den i alle dens nyanser i et rom eller i et helt hjem. Et eksempel: mørk blå vegger i soverommet akkompagneres av lys, blått sengetøy, koboltblå nattbord og himmelblåe, mønstrede gardiner. Her er nøkkelen til “ryddige” rom, med mange nyanser i kontrast som likevel ikke skaper kaos.
*Ryddige rom, som nevnt over. Vi skal ha kontroll og balanse i hjemmet. Filosofien Feng Shui er brukt som grunnlag for å skape ro og harmoni i hjemmet. Dette med å ha gode oppbevaringsplasser, overflater som er lette å holde rene og i orden, riktig lys og gode funksjoner. “Kommunikasjonen” mellom omgivelsene og de som bor der, er et mystisk felt mange er redde for å tørre å snakke om. Men med små grep kan denne filosofien skape forståelse for hvorfor vi trives på enkelte plasser i hjemmet, bedre enn andre.
*Der formene før var strenge og rette, vil vi nå se bugnende og runde former i alt fra møbler til mindre interiørvarer, i mønster på tekstiler og gulvtepper. Lampene blir mer enn bare lys, med sine skulpturelle uttrykk. Stolen bobler i formen. Og det gjør også sofaen. Runde former det er godt å se på og forholde seg til.
*Strukturer og teksturer, taktile opplevelser. Det glatte mikses gjerne med overflater som er mer “rufsete” og naturlige. Vi ser vevde gulvtepper og tekstiler med fordypninger og forhøyninger som skaper mønster. Mønster i buer og sirkler. Organisk og mykt.
*Hvit og grå… nei takk! De brune og beige tonene tar over for de kalde hvit/grå. Det er nyanser som passer bedre i vårt kalde vinterlys her i nord og det gir en følelse av varme og lunhet. Varmen og lunheten kan kjøles ned med kalde toner i sofa, tekstiler, tepper og annet møblement om ønskelig.
*Statement-belysningen; den skulpturelle lampen er et must i dag, og for alle dager som kommer! Lampe som gir wow-følelsen fortjener ethvert rom!
*Med 1920-tallet som inspirasjon! Med fargene, humoren, elegansen! Mønster- og materialmiks! Lekenhet, dans og drinker! Glamour og art deco.
*Blomster i potter og vaser. Det grønne har vi jo sett i flere år alt, men nå kommer også de blomstrende blomstene! I saftig fargemiks. Eller i sarte nyanser. Friske blomster, men vi ser også et hav av de tørkede strå og blomstene. Blomstene frisker opp og gir liv til interiøret! Men husk; visne blomster er verre å ha i hus enn et hjem uten blomster. Ta ut de visne blomstene i tide, eller benytt deg av den trenden med de tørkede 🙂
*Ta vare på boligens personlighet! På vegger og tak som er opprinnelig og snakker med husets eksteriør. Rosetter i tak. Kjøkkeninnredningen i heltre fra 1960-tallet. Det gamle fiskebensmønstrede gulvet i heltre valnøtt. Vinduskarmen i teak. Trappen i furu. Tendensen er at du skal ta vare på det opprinnelige. På de kvaliteter og egenskaper boligen har. Opprinnelse. Ikke gjør tyrolerhuset om til en krampaktig funkis!
*Ærlige og kortreiste produkter – hvor vi kjenner produksjon og reiserute, er viktig for sluttbruker. Vi ønsker å være gode forbrukere med tanke for etikk, miljø og bærekraft. Dette er en tendens vi ser både i forhold til maten vi spiser, klærne vi forbruker og møblene vi investerer i. Derfor velger vi ofte varer av høyere kvalitet, med en litt høyere inngangssum, som gjør at forbruket går ned og vi blir flinkere til å ta vare på det vi kjøper; klær så vel som interiør.
Tendenser er jo ledetråder vi kan velge å forholde oss til, ja, eller la være. Vi blir gjerne farget på en eller annen måte av trender som suser forbi i en fart. Tanken med dette innlegget er opplysning og inspirasjon, mer enn en oppfordring til at du skal kaste “gårsdagens” møbler og gjenstander. Det kan være en artig operasjon å påvirke det eksisterende interiøret med noe nytt. Se hvor lite som skal til for å se det gamle og gode, med nye øyne. Løfte fargekombinasjonene til nye høyder.
Ikke la hjemmet ditt bli en statisk celle, men lek med farger og teksturer. Lek med det gamle opp mot noe nytt. Pause noe som har stått en lang stund og ta det fram igjen ved en senere anledning.
Om du synes dette er en uoverkommelig eller vanskelig øvelse å foreta deg, kan vi gjerne hjelpe deg med dette. Ta kontakt med oss og vi finner veien videre sammen 🙂
Benthe