Blogg

Messenytt fra Stockholm 2020

Årets store messe for oss skandinaver er over for denne gang, og ide-banken er fylt opp. Våre flotte leverandører viser nytt og gammel nytt i ny drakt.

Hvordan man kan oppsummere det vi vil se framover, er ingen enkel sak. For her skjer mye!

En av de mest klare tendenser man kan, se er at vi som forbruker skal forholde oss mer til bærekraft. Fokus på miljøvennlig produksjon og resirkulering blant de mest ledende leverandører, setter en standard. Kortreiste produkter og kvalitet som varer. Nå er man mest trendy om man som forbruker investerer i sine produkter og gjør gjennomtenkte valg. Man kjøper heller brukt enn billig! Det vi også ser i denne forbindelsen er at man skal velge utførelse og farge som er tidløs for hver enkelt, ikke nødvendigvis tendenser i tiden, men stole på egen smak og stil!

Når man ser på selve måten å innrede på, vil vi se en noe mer «løsere» plassering av møblene. Den klassiske møbleringen med hjørnesofa, tv og go’stoler vil løse seg mer opp. Vi ser oppdelinger i soner, som en relax-avdeling med flere småbord som flukter med den aktive spiseplassen. Vi ser flere fleksible møbler som kan brukes til flere formål, som for eksempel stolen som lett kan brukes til supplering-stolen til spisebordet så vel som til sofaen. Vi ser at ikke alle møbler stables langs veggene, men trer ut i rommet og skaper «teater». Vi ser at soverommet innredes mer som et stuerom med lette lenestoler, sengegavler som gir god komfort, gardiner som gjør mer enn å skjerme for lyset, men som vil være med å skape miljø. Vi ser at sofaen blir et privat møbel og bryr seg lite om den formelle gjesten – for gjesten sitter vi sammen med i den bekvemme og personlige spisestuen.

Materialer og materialmangfold får full fokus! Ting skal vare og eldes med stil! Naturmaterialer som ull, lin, bomull, stein, keramikk og tre er fortsatt høyaktuelle. Vi har sett dette i mange år og vi ser det også framover. Men disse materialene må man gjerne kombinere med farget glass, metaller som matt, rå messing og stål. I tillegg til materialmiks ser vi fargekombinasjoner med høyt spenningsnivå! Sukkersøte pasteller kombineres med urene jordtoner. Og med stort hell! Lavendel og mint er to farger som vi ser blir brukt som et syrlig innslag i litt mer satte fargepaletter. Neonfarger ser vi også innslag av som gir hyllen, puten eller lampen en skikkelig markant plass i rommet! Se den nye hyllen fra String!

Vi hører ofte at «nå er alt lov», men vi liker gjerne likevel å få noen knagger til hva som virkelig eeeer lov! For selv om vi vet at alt er lov, så trenger man inspirasjon og motivasjon til å ta oss til rette! Ta fram de sakene og tingene du syntes ble litt «ut», men som hjertet fortsatt banker litt for. Miks de med en lekker lampe! Friske blomster i en gammel vase! Farmors broderte puter med nye puter i ensfarget fløyel! Det gamle sengetøyet kan bli rått til et nytt og fargerikt sengeteppe! Oldemors ryer gjør det stramme, hvite kjøkkenet mer levende! Barnas nøkkelskap tryllet fram på sløyden kan pryde den ene veggen i gangen supplert en stram reol fra Montana! Gammelt og vakkert porselen kan pynte det hvite bordet som ellers er så dødt. Våg å rokke ved minner! Våg å ta fram ting som betyr noe for deg!

Fordi sofaen har blitt privat sfære, blir den gjerne dypere, mykere og større! Ikke bare praktisk med «riktig» sitte- høyde og -dybde. Lange kvelder med Netflix og popcorn trigger behovet for komfort! På messen ser vi Eilersen, Fogia og Adea presentere nyheter som fokuserer på dette! I tekstiler som er myke å sitte i! Farger som er litt mer intense enn de vi har sett fra årene før!

Små og fleksible møbler dukker opp hos flere leverandører! Fogia kommer med en bordserie som er lett å flytte på, samtidig som de skaper en skulpturtell figur i rommet. Vitra har en rekke småmøbler som kan fleksibelt bli med rundt omkring; som små, nette korkbord som kan bli en pall, paller som med et brett vil bli et bord, og benker som kan brukes som bord så vel som til å sitte på. Mindre leiligheter gjør behovet for mer fleksible møbler større.

Hos Carl Hansen ser en gammel juvel igjen dagens lys! Børge Mogensens «Fotballsofaen» fra 1958 kommer tilbake i produksjon! Og hvor kult er det ikke å tenke på at dette var en sofa Mogensen tegnet til seg selv for å gjøre sin egen tv-kveld mer bekvem!? Hos Bruno Mathsson ser vi klassikeren Eva lav stol som kommer i massiv aluminium, ment for utendørs bruk. Hvor kult er ikke det?

Tid er framtidens luksus! Uavhengighet og tid! Vi skal bruke tiden vår godt! Gjerne til å produsere, lage mat fra bunnen, lese, være sammen og koble ut! Den nye morteren fra Valerie Objects er et eksempel på et slikt produkt. Her skal du i ro og fred knuse pepperen din for hånd mens du ruller stein over krydderet. Skriveboken for memoarene skal ligge framme i tilfelle noe nyttig må noteres ned. Broderingen, strikking og spikking er igjen aktuell for å finne ro i hverdagen. Å ha tid til slike ting er luksus! Og etterlengtet…

Noen tanker om det vi har sett og erfart i Stockholm 🙂