Blogg

Lys i mørket!

Det er høst! Og vinteren er rett rundt hjørnet. Ettermiddagen blir kortere og kortere, og behovet for lys melder seg for oss alle – i mer eller mindre grad. Vi har behov for generell, god rom-belysning, vi trenger funksjons-belysning som leselys og arbeidslys, samt den viktige stemnings-belysningen. Her vil jeg forsøke å inspirere og opplyse (hehe) deg om hva som finnes, og hva det kan være lurt å tenke på når du skal belyse ditt hjem.

Bordlampe leklint berge interiør eikfot eik fot papir skjerm sokkel eik

I en jungel av lamper og nye belysningskilder, er det vanskelig å gjøre gode og «riktige» valg. Hvordan orientere seg i en jungel av muligheter? Hvordan tenke på bærekraft og levetid? Vi trenger mange ulike typer lamper, hvordan kan vi sette sammen? Det er utrolig mange spørsmål som melder seg når man skal starte lyssetting av rom, hjem og hytter. Så litt tips er godt å ta med på veien.

Så hva er viktig når en skal planlegge belysningen Slik jeg ser det, er det behov for tre ulike grupperinger for en suksessfull vei til et godt belyst hjem; god grunnbelysning, riktig funksjonsbelysning og lun stemningsbelysning. Det ene erstatter ikke det andre her! Det er viktig at alle tre belysningsgrupper er representert.

takplafond taklampe klassisk klassiske hjem le klint berge interiør
En plafond som grunnbelysning i en hall.
leselampe le klint berge interiør belysning sort serie
En god og funksjonell leselampe ved sofaen.
liten pendel le klint leklint berge interiør lampe hengelampe
En stemningsfull lampe i en dyp vinduskarm.

ROM- & GRUNNBELYSNING

Som ordet sier; belysning i rommet. Dette er hovedbelysningen du trenger i et rom for å gjøre rent en mørk vinterdag, for eksempel. Mange velger down-lights, innfelte enheter i tak eller skinner til dette formålet. Det er en stor fordel å velge belysning man kan vri og tilte litt på. Da vil ikke lyset oppfattes flatt og platt ned mot gulvet, men det kan brukes til å opplyse bilder på vegg eller belyse ned mot et sitte-område, for eksempel. Når alt lys plasseres opp mot tak, vil ikke skyggene danne et spill i rommet, men falle flatt ned mot gulvet. Dette kan oppfattes som ett dødt og kjedelig uttrykk, og uten dimmer kan man kjenne behov for å bruke skyggelue innendørs.

Grunnbelysning som kan dimmes, danner en god belysning som fint kan suppleres med de andre type lamper. SAMMEN med annen belysning vil en kunne skape mer spenning i interiøret. Flere behov blir dekket. Grunnbelysning som leselys er for eksempel ikke helt optimalt; verken for rommet eller lesningen.

I forhold til valg av armatur ville jeg ha tenkt at lyskilden/pæren skal være lett tilgjengelig i lampen og at den er lett utskiftbar. I tillegg ville jeg ha tenkt at produsenten bør være «kjent» for å levere solide armaturer, slik at levetiden er forventet lang.

Skinner i tak spottskinne hvit teknisk system berge interiør flos
Skinner i tak kommer i mange varianter; man kan velge hvitt i hvite tak som blender inn og ikke står for kontraster. Men her finnes mange ulike materialer om man ønsker en mer kontrastfylt variant.
Utenpåliggende spotter innfelt i tak berge interiør flos belysning

FUNKSJONS-BELYSNING

Som ordet igjen sier; lys med en funksjon. Funksjoner som skal dekkes kan være lesning i go’stolen eller arbeid på kjøkkenbenken. Her kan man tenke at lyset skal ha en retning ned mot det «prosjektet» vi trenger opplyst og at ikke bare lyset kastes ut i rommet. Med retningsbestemt lys kan man tenke en liten gulvlampe som lyser opp bok og broderi. Det kan også være små pendler over kjøkkenbenk som gjør det lettere å nappe bein i fisken. Ja, eller en god pendl over spisebord som gjør at familiens juleverksted blir godt opplyst.

hengelampe pendel lampe over spisebord berge interiør foscarini italiensk
bordlampe-berge-interior-secto-design-finsk-skandinavis treskjerm finsk
berge-interior-belysning-lampe-pendel veldig godt lys med spiler lett foscarini
Kreativt hjem belysning vitra klassiker berge interiør rislampe pendel vegglampe på arm

Det helt åpenbare er at mørke rom krever mer lys enn lyse rom. En tilnærming til den utfordringen kan lett bli at en velger sterke lys/høyere wattstyrke i lampene. Det kan være en bedre løsning å ha flere ulike lampetyper i kombinasjon med hverandre. Lamper med ulike funksjoner som dekker ulikt behov. Med ett vil et mer spennende interiør oppstå; skygger, lys, skjermer og overflater. Om man er skeptisk til å mikse mange lamper med ulikt uttrykk, kan det å velge en lampeserie med lik utførelse være en løsning. Alternativt kan alle valgte lamper være sorte eller stål i «kroppen» og for øvrig være ulike. Da vil inntrykket bli redigere.

globall glo ball flos berge interiør bordlampe skjult pære
Glo-Ball serien fra Flos kommer i mange varianter; bord, gulv, tak og pendel.
globall glo ball flos berge interiør pendel taklampe  skjult pære
Glo-Ball pendel finnes i ulike mål og kan klare seg godt alene og i samspill med flere enheter.

STEMNINGS-BELYSNINGEN

Den mørke høstkvelden med en koselig gjeng rundt bordet. Levende lys og blomster. Fine servietter. Prat og latter. Stemning krever ikke alltid annet enn belysning i «bakgrunnen». Da er det godt å ha flere «tangenter» å spille på, ned-dimmet grunnbelysning, avslått funksjonsbelysning og kun stemningsbelysningen på. Det som kanskje kjennetegner denne formen for belysning, er at man ikke ser lyskilden. Selve pæren er ikke synlig for det blotte øyet; kun det indirekte lyset.

secto lampe pendel berge interiør finsk skygger belysning
bordlampe glass akryl fot skjult pære berge interiør foscarini belysning
skulpturell gulvlampe foscarini berge interiør belysning

Selv om dette er lampen uten de store funksjons-krav, kan det også være lampen som lyser opp en krok, ett bilde eller en interessant overflate på vegg. Lampene er gjerne skulpturelle og er flotte selv uten lys i. Vi finner også gjerne klassikere i denne kategorien. Ett eksempel på det er Akari lampene fra Vitra, i rispapir. Håndlaget i Japan siden 1950-tallet.

stemingsfull belysning vitra rislampe akari berge interiør japansk

Man skal ikke undervurdere lampen som en viktig skulptur i rommet. Effekten av lampen i enkle, minimalistiske og funksjonalistiske interiører gjør at man kan «lure inn» en skulptur som vil få flere funksjoner; skulptur og lys.

Akari-lampene er en serie lamper som finnes som gulv- bord- og pendel-lamper. De gir et fantastisk varmt og indirekte lys som ikke blender og gir en lun atmosfære i rommet.

Her på Berge Interiør jobber vi mye med belysning og vi ser gjerne på ditt prosjekt sammen med deg. Det er mange muligheter å orientere seg i, og mange valg som skal tas, så her kan det være fint å få hjelp til å manøvrere seg gjennom en verden full av muligheter.

Vi forhandler noen av Europas ledende merkevarer innen belysning. Her kan du søke og lete i vårt sortiment.

Høsthilsen fra ei Benthe som stadig har behov for bedre og mer lys!

«Her vil jeg forsøke å inspirere og opplyse (hehe) deg om hva som finnes, og hva det kan være lurt å tenke på når du skal belyse ditt hjem.»

Benthe – Daglig leder & interiørdesigner