Blogg

Lampen

En våt og kald sommer avløses av en varm og tørr høst. Kveldene er mørke og vi starter «bruk» av heimen for fullt. Da er det viktig å sko seg for lange tv-kvelder, kvelder i go’stolen med ei go’bok, venner rund bordet, myke pledd og god belysning.

Belysning er viktig for å trives! Riktig mengde og riktig form. Vi får mange tilbakemeldinger fra kunder at de synes belysning er vanskelig. Det å velge riktig armatur til riktig plass. Kan man kombinere ulike «serier»? Er det et must å ha downlights? Allmenn-belysning og/eller punktbelysning? Indirekte eller direkte belysning? LED – er det mulig å dimme og kan man få varme LED-pærer? Her er det mange spørsmål og få fasitsvar.

En viktig tommelfinger-regel er at det er viktig at lyset kommer fra flere høyder og vinkler i rommet. Ofte hvis et rom er godt opplyst med spotter i tak, er det mange som velger å ikke bruke supplerende lyskilder i tillegg. Da vil man få følelsen av ett flatt rom uten mange skygger og opplevelse av kos. Supplerer man med lyskilder som leselampe, vegglampe og bordlampe, kan belysning i tak dimmes ned og punktbelysningen vil lage spennende skygger og flater. Belysning bør komme fra gulv og helt opp til tak, og alle høyder i mellom. Det vil skape lunhet, funksjonalitet og spenning.

Man trenger heller ikke velge belysning fra en serie om man skal belyse et helt rom. Man kan med fordel velge materialer som snakker samme språk, som for eksempel at alle lampene er sorte eller har samme uttrykk.

Om man velger å avstå fra bruk av downlights, er det mange som er redde for at det ikke blir nok lys i mørke høst- og vinterkvelder. Men det finnes alternativer. I dag er det mange som velger LED-lister som gir et jevnt og godt lys. Disse kan felles inn bak lister i tak, og noen velger å trekke ned taket for å velge LED langs veggene.

Kombinasjonen mellom indirekte og direkte belysning skaper et spennende lysbilde. Indirekte lys er lys som skaper en figur og er til bare for det. Lampen skal ikke skape funksjonelt lys. Direkte lys er lys som for eksempel leselys, lys over spisebordet, nattbordslamper. En funksjonell lampe.  Kombinasjonene gir en følelse av lunhet og spennende skygger.

Våre interiørdesignere hjelper deg med dine valg for riktig belysning for deg.