Vedlikeholdsråd

Slik tar du vare på møblene dine.

vedlikehold-tekstiler-berge-interiør

Tekstiler

Generelt om bruk, stell og vedlikehold

Jevnlig vedlikehold

Smuss og støv som blir liggende på stoffet er med på å bryte ned tekstilfibrene. Regelmessig støvsuging med myk børste hemmer nedbrytningen og forlenger stoffets levetid. Stoffer med kunstfiber bør behandles med et antistatisk ­middel. (Fåes hos fargehandler.)

Flekkfjerning

Når uhellet er ute, er det viktig å fjerne sølet eller flekken så raskt som mulig. En ny flekk lar seg lettere fjerne enn en gammel. Vask alltid på flekken med lett hånd, så flekken ikke presses inn i fibrene. Begynn alltid i ytterkant av flekken og jobb deg innover for å unngå skjolder.

Kontrollér fargeektheten

Ved hovedrengjøring og flekk­fjerning skal du alltid sjekke at stoffets fargestoffer tåler det middelet du skal bruke. Gjør en prøve på et sted på møbelet som ikke synes, la tørke og sjekk resultatet.

Lysekthet

Selv om stoffet er testet og godkjent for lysekthet, bør møbelet plasseres slik at direkte sollys og skarpe reflekser unngås. Innendørs eller utendørs solskjerming anbefales. Her finnes ulike løsninger og vi hjelper deg med å finne det som blir rett for deg. Skal du være lenge borte bør møblene tildekkes godt.

Klær kan skade

Klær med skarpe detaljer, grove sømmer, nagler og belter med metallbeslag, øker slitasjen og kan trekke ut tråder i tekstilet. Dongeri har en del overflødig fargestoffer og kan lett smitte over på møbler. Denne fargingen kan være vanskelig å fjerne i ettertid.

Væsker og fuktighet

En rekke fibre svekkes og endrer egenskaper i våt eller fuktig tilstand. Gjør det til en regel å la stoffet tørke før det tas i bruk etter fuktbehandling. Løsemidler, alkohol og andre væsker (også vann), kan påvirke fargene og gi skjolder. Viscose er et fiber som er særdeles følsom for fukt og væske. Løsemidler må aldri brukes før du har fargetestet på et ikke synlig sted.

Levetid

Manglende stell og vedlikehold reduserer stoffets levetid. Om møbelet blir utsatt for røff bruk, vær flink til å rengjøre oftere og bruk gjerne armbeskyttere.

Kjæledyr

Hår, klør og sikling sliter hard på stoff og hud. Pelsdyr har gjerne fettstoffer som setter seg godt og kan være vanskelig å fjerne. Om man velger å la dyrene kose seg i møbler, så skal man vite at de setter spor etter seg. Spor det kan være utfordrende å fjerne.

Ullstoffer – en flekkfjerningsguide

Blod: Lunkent vann, biologisk bløtleggingsmiddel. Hydrogenperoksyd hvis fargen tåler det
Maling / lakk: Terpentin
Egg: Lunkent vann, biologisk bløtleggingsmiddel
Fett: Fettløser (terpentin), syntetisk oppvaskmiddel
Fløte: Lunket vann, biologisk bløtleggingsmiddel, terpentin
Frukt / saft / brus: Lunket vann, sitron, såpe
Likør / vin / kaffe / te / cola: Lunket vann, ammoniakk- oppløsning. Gamle flekker mykgjøres med glycerol
Kulepenn: Denaturert sprit
Majones / sennep: Terpentin, lunkent vann og biologisk bløtleggingsmiddel vekselsvis
Melk: Lunkent vann, biologisk bløtleggingsmiddel
Oppkast: Varmt vann, biologisk bløtleggingsmiddel. Lukt fjernes med 10% ammoniakk.
Rødvin: Varmt vann, ammoniakkoppløsning. Hydrogenperoksyd hvis nødvendig
Saus: Oppvaskmiddel, varmt vann
Sjokolade / kakao: Varmt vann, biologisk bløtleggingsmiddel
Skokrem: Terpentin
Stearin: Børsting, terpentin og denaturert sprit
Syltetøy: Varmt vann, såpe
Tomatketchup: Børsting, lunket vann, ammoniakkoppløsning
Tyggegummi: Terpentin
Øl: Vann, ammoniakkoppløsning

NB! De foreslåtte flekkfjerningsmidlene vil vanligvis ikke skade tekstilene, men et par unntak bør du merke deg. Denaturert sprit må ikke brukes på acetatstoffer (acetatnylon) og silkestoffer. Videre må du være forsiktig med å bruke aceton (bl.a. negllakkfjerner) som fettløser – den kan gi fargeskjolder.

vedlikehold-hud-lær-møbler-berge-interiør

Hud- og lærprodukter

Armlener og nakkeputer er spesielt utsatt for fett og svette som kan resultere i mørke flekker. Over tid vil dette bryte ned og ødelegge huden. Kjemikalier fra for eksempel hårgele og håndkremer kan gi lignende skader. Støv og smuss fra for eksempel klær, pledd og puter kan tette porer i huden og skade møbelet dersom det ikke blir fjernet. Sollys og varmekilder kan forårsake falming og kan tørre ut huden. Fargeendring kan også skje. Unngå plassering av PC med varmt batteri direkte på møbelhud.

Generelt om vedlikehold av hud- og lærprodukter

Det er viktig å følge leverandørens råd om bruk, stell og vedlikehold av hudmøbler. Det er viktig å kjenne kvaliteten på den aktuelle huden. Ulike kvaliteter krever ulikt vedlikehold. Vedlikeholds­anvisninger som følger med ­møbelet bør alltid følges.

Flekkfjerning og rensing

Vannløselige flekker bør vaskes bort snarest med en ren, lofri, myk klut, eller svamp godt oppvridd i lunkent vann (helst kokt vann).

Vanlig renhold og fjerning av støv bør skje hyppig ved hjelp av støvsuging med myk børste og støvtørring med ren, lofri, fuktig klut.

Bruk ikke kjemikalier på hud. Ved behov for flekkfjerning, rensing med mer, ta kontakt med oss slik at vi kan gi veiledning i den aktuelle situasjonen.

Hudmøbler trives best om de beskyttes mot sollys, uttørking og varmekilder.

Noen gode råd

Sett ikke møblene for nær en varmekilde. Pass på at det blir en luftspalte på ca. 20-30 cm mellom møbelet og varmekilden.

Beskytt møblene og læret mot direkte sollys over lengre tid.

Fjern støv og smuss fra læret regelmessig. Støvsug med mykt børstemunnstykke og rengjør med Soft Cleaner, helst månedlig, når møblene er i daglig bruk.

Leather Protection Cream eller Lærkrem med impregnering beskytter læret mot flekker, øker slite­styrken og bevarer lærets mykhet og smidighet. Vi anbefaler 2-4 ­ganger per år eller oftere ved behov.

vedlikehold-tremøbler-berge-interiør

Møbler i heltre

Ditt møbel i heltre trenger pleie og omsorg. Under de rette forhold og omsorg, kan du ha glede av møbelet i en årrekke. Her er noen tips på veien.

Generelle råd

Unngå at bord i hel-tre blir stående rett ved varmepumpe, peis og elektriske ovner. Dette på grunn av fare for uttørring og dernest sprekkdannelser. Unngå å sette varme ting rett på overflaten. Bruk bordskånere og kjeleunderlag. Om man vil dekorere overflatene, flytt i den første tiden litt rundt slik at det ikke blir fargeforskjeller.

Oljede tre-overflater

Før olje (hvitpigmentert eller natur) påføres er det viktig at treover­flatene er grundig gjort ren. Om det er hakk eller sår er det lurt å pusse med et fint sandpapir i treets naturlige retning før påføring av olje. Etter pussing er det viktig at alt støv fjernes med en oppvridd klut. La tørke i ett par timer før oljen påføres.

Merk at hvitpigmentert olje bør ristes godt før oljen påføres.

Olje påføres direkte på alle flater og kanter i et jevnt, tynt lag og gnis lett med en ren, ufarget og lofri klut eller svamp. Etter 2-3 minutter tørkes all overflødig olje av med en ren og tørr klut. Det er veldig viktig at dette gjøres før oljen har trukket helt inn i overflatene.

Det kan ta opp til 2 døgn før oljen har trukket godt inn og herdet fullstendig og gir god beskyttelse. Gjenta behandlingen 2-3 ganger i året eller etter behov.

Husk at også undersiden og bena til bordet trenger olje for å ikke tørre ut.

Såpede tre-overflater

Såpede treoverflater trenger jevnlig tilskudd av såpe for å holde treet fuktig. Faren med uttørring er at treet slår seg og/eller sprekker. Ta gjerne en test med en lett dusj vann. Trekker vann ned i treet har det behov for såpe. Dette vil beskytte og gi ny sliteflate. Et spise­bord trenger oftere pleie og vedlikehold enn tv-benk og bokhyller.

Bruk ferdigblandet såpe eller bland selv av såpespon i løsvekt og vann.

Om man opplever fiber-reisning når bordet har blitt tørt etter at såpen er påført, kan man slipe med et fint sandpapir i tre-retningen. Unngå stålull.

vedlikehold-strammer-skruene-berge-interiør

Foto: Anne-Line Bakken